Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania w klasie 3a

Przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania jest ważne w każdym okresie życia człowieka.
8 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania. Ten dzień został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), zapoznanie z zasadami zbilansowanej diety i urozmaiconym odżywianiem, zdobywanie wiedzy na temat wpływu i właściwości poszczególnych produktów na zdrowie człowieka oraz zapoznanie z ,,talerzem zdrowego żywienia”.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas zajęć i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Brak śniadania może być powodem bólu głowy, złego samopoczucia, rozdrażnienia, gorszych wyników w nauce.
W związku z tym w klasie 3a odbyły się zajęcia tematyczne i warsztaty praktyczne. Omówiono istotę zdrowego odżywiania, piramidę żywienia, obejrzano film edukacyjny. Wykonano również gazetkę tematyczną na szkolnym korytarzu i prace plastyczne. Ponadto uczniowie wykonali kolorowe i zdrowe kanapki. Na stole znalazły się: pieczywo różnego rodzaju, masło, wędliny, jajka, sery, warzywa. Podczas wykonywania kanapek na twarzach uczniów widać było uśmiech i zadowolenie. Śniadanie było przepyszne, urozmaicone, niecodzienne bo wykonane samodzielnie.
Wierzę, że udział w zajęciach przyczyni się w jakimś stopniu do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole.
Wychowawca klasy dziękuje rodzicom za przygotowanie swoim pociechom zdrowych produktów do wykonania drugiego śniadania.