Zdrowe, kolorowe kanapki - zajęcia kulinarne w klasie 1a

W środę 23 października uczniowie z klasy 1a po raz pierwszy przygotowywali w klasie zdrowe kanapki.
Głównym celem zajęć było poznanie kolejności działań przygotowania kanapek, kształcenie nawyków odpowiedniego odżywiania, rozwijanie kreatywności, doskonalenie samodzielności oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków. Uczniowie poznali korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedzieli się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji warzyw, owoców i soków. Następnie nazywali produkty, z których można zrobić smaczne kanapki. Na stole nie zabrakło sałaty, pomidorów, ogórków, papryki, rzodkiewki, sera i innych zdrowych składników. Po wskazówkach o higienie oraz bezpieczeństwie posługiwania się nożem, przystąpili do przygotowania swoich stanowisk i zabrali się do pracy. Podczas degustacji, zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie. Kanapki nie tylko były smaczne, zdrowe, ale i pięknie ozdobione.
Praca przyniosła wszystkim wiele radości. Zajęcia te były przykładem połączenia tego, co pożyteczne, z tym, co smaczne i przyjemne.
Pamiętajmy!
Zdrowa kanapka powinna być stałym elementem zdrowej diety. W końcu kanapki często jemy na śniadanie czy na kolację. Kanapkę bierzemy także do szkoły i na wycieczki. Warto więc zadbać, by znalazły się w niej wartościowe produkty.